Skip to content
020 662 69 69 info@bedvisieamsterdam.nl

Advies

Voor een persoonlijk advies bent u van harte welkom in onze winkel. U kunt uw vraag ook stellen via onze contactpagina en uiteraard kunt u ons ook bellen.

Matrassen - Hoe kies ik de juiste matras?

Er zijn ontzettend veel soorten matrassen, zoals pocketveer- en schuimmatrassen. En het enorme aanbod maakt de keuze ook niet gemakkelijker. Want moet u juist voor een pocketveer-matras kiezen, of misschien een traagschuim matras?

U kunt bij ons een ruim assortiment aan matrassen vinden. Wanneer u in onze winkel voor advies komt, blijft er redelijk snel een kleine selectie matrassen (2 tot 3) over, op basis van uw voorkeur en wensen.

Het zijn verschillende aspecten die van invloed zijn. Omdat u gemiddeld 10 jaar op dezelfde matras slaapt, vinden wij het aan te raden om aandacht aan de keuze hiervan te besteden.

Persoonlijke voorkeur

Een matras kiezen is grotendeels afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur. Misschien vindt u het prettig wat meer in de matras “weg te zakken”, of wenst u juist wat meer stevigheid. Matrassen hebben een bepaald ligcomfort door gebruik te maken van diverse materialen, draad-dikten, drukverdelers, enzovoorts. Dus in eerste instantie moeten we vaststellen welke matras voor u het prettigste aanvoelt. Daarna kijken we wat de juiste stevigheid van dat matras moet zijn (dat hangt af van een aantal factoren waarover u hieronder verder kunt lezen).

Om er achter te komen wat u prettig vindt aanvoelen, vragen we u of u al een duidelijke voorkeur heeft. Zo ja, dan vallen er al veel matrassen af.

Wanneer u niet echt een idee heeft, beginnen we bij bijvoorbeeld een “medium” matras. Daar vandaan kunnen we u soepeler of steviger laten testen, totdat we op de juiste matras zijn aangekomen. Meestal blijven er 2 tot 3 matrassen over, die aan uw persoonlijke ligvoorkeur voldoen. Nu gaan er andere aspecten meewegen:

Slaaphouding

Uw slaaphouding is een belangrijke factor. Zij- en rugslapers hebben over het algemeen een andere stevigheid nodig dan buikslapers. Dat heeft te maken met schouders en heupen en de verdeling van gewicht. U kunt zich voorstellen dat een zij- en rugslaper een matras nodig heeft die wat makkelijker om het lichaam “voegt”, omdat uw schouders en heupen uitsteken (zijslaper) of de S-vorm van uw ruggenwervel goed ondersteund moet worden (rugslaper).

Ondanks dat er geadviseerd wordt om niet op uw buik te slapen, zijn er genoeg mensen die buikslapen de prettigste lighouding vinden. Belangrijk is om uw slaapsysteem daarop aan te passen. Het is voor buikslapers aan te raden om een steviger slaapsysteem te kiezen: een groot gedeelte van uw gewicht zit bij de heupen (ongeacht uw postuur). Wanneer de matras te soepel is, zult u te ver inzakken bij uw heupen, wat een holle, gespannen rug als gevolg heeft. Niet perse een hard matras, maar een steviger matras zal prettiger zijn, omdat u wat “vlakker” komt te liggen.

Ook is het gebruik van een dunner (of geen) hoofdkussen aan te raden.

Postuur

Op de matras ziet u vaak termen als “soepel” of “stevig” staan. Dat zegt niet perse iets over het ligcomfort. De matras krijgt in eerste instantie een bepaald ligcomfort mee, door het gebruik van verschillende materialen.

Bijvoorbeeld: een matras heeft een pocketveren kern en een soepele, latex comfortlaag. U zult dus wat verder in deze matras wegzakken en deze daarom als soepel ervaren. Dit is het “slaapcomfort” van de matras. Nu kan dit matras in 2 stevigheden: soepel en stevig.

Vaak is de soepele uitvoering van een matras bedoeld voor personen met een gewicht tot ± 80 kilogram en de stevige vanaf ± 80 kilogram. Dit gewicht is gebaseerd op gemiddelde lengte. Maar een persoon van 80 kilogram en 1,90m lang heeft waarschijnlijk een andere stevigheid nodig dan iemand van 80 kilogram en 1,70m lang.

Slaapklimaat

Heeft u het altijd koud en warmt u slecht op. Of bent u juist een kachel en altijd warm? Niet alleen uw dekbed zorgt voor de juiste temperatuur. De matras en de matrastijk zijn van invloed.

Ventilatie is het sleutelwoord. Een warm en klam bed vind niemand prettig. De kern van de matras en de matrastijk mogen niet teveel isoleren en moeten snel met vocht en overtollige warmte kunnen omgaan. Dit is niet alleen prettig voor uw slaapklimaat, maar ook voor de levensduur en hygiëne van uw matras.

De matrastijk is over het algemeen genomen van katoen. De katoenen tijk wordt “doorstikt” met bepaalde materialen. Veel gebruikte materialen zijn wolholle synthetische vezels (bijvoorbeeld Climawatt) en 3D-materialen. De keuze hiervoor is afhankelijk van onder andere uw wens, slaapklimaat en eventuele allergieën.

Topmatras

Een topmatras zorgt ervoor dat u wat dieper in uw bed wegzakt. De topmatras voegt zich uitstekend naar uw lichaam. Ook heeft een topmatras andere voordelen, zoals gemakkelijker keren en draaien en opmaken, verlenging van levensduur van de “gewone matras”.

De keuze voor een topmatras is van invloed op de stevigheid van uw matras. Over het algemeen verzacht de topmatras het ligcomfort van het slaapsysteem en kan het misschien aan te raden zijn om de matras in een stevigere versie te kiezen.

Bedbodem

De bedbodem heeft een bepaalde stevigheid. Een matras zal anders aanvoelen op een bonell-boxspring dan op een spiraalbodem. De bodem heeft dus invloed en helpt mee aan de juiste ondersteuning.

Matrassen kopen in Amsterdam

Voor een persoonlijk advies bent u van harte welkom in onze winkel. In onze winkel kunt u matrassen vinden van topmerken, zoals Auping, Eastborn en Tempur. U kunt uw vraag ook stellen via onze contactpagina en uiteraard kunt u ons ook bellen.

Back To Top